Dnia 26 kwietnia 2022 roku na Wydziale Nauk Społecznych odbyło się spotkanie dla uczniów klas I-III z siedleckich szkół podstawowych. Tegoroczne przedsięwzięcie połączono z promowaniem zasad zdrowego odżywiania. Organizatorami spotkania byli pracownicy i studenci Instytutu Pedagogiki pod kierunkiem dr hab. prof. uczelni Anny Klim-Klimaszewskiej – Dyrektor IP i Instytutu Nauk o Zdrowiu pod kierunkiem dr hab. inż. prof. uczelni Katarzyny Antosik - z-cy Dyrektora INoZ oraz kierownika Poradni Dietetyczno-Żywieniowej.
Do Uniwersytetu przybyli uczniowie kl. I a ze Szkoły Podstawowej nr 11 pod opieką mgr Joanny Żółkowskiej, uczniowie kl. I c ze Szkoły Podstawowej nr 3 pod opieką mgr Agnieszki Szostek, uczniowie kl. I c ze Szkoły Podstawowej nr 8 pod opieką mgr Aleksandry Szmurło, uczniowie kl. II a ze Szkoły Podstawowej nr 1 pod opieką mgr Ewy Bazylczuk, uczniowie kl. II b ze Szkoły Podstawowej nr 4 pod opieką mgr Marii Kańskiej, uczniowie kl. II b ze Szkoły Podstawowej nr 6 pod opieką mgr Bożeny Wymiatał oraz uczniowie kl. III a ze Szkoły Podstawowej nr 3 pod opieką mgr Marioli Zatorskiej.
Spotkanie otworzyła dr hab. prof. uczelni Anna Klim-Klimaszewska, która powitała uczestników oraz wprowadziła w problematykę zdrowego odżywiania. W spotkaniu udział wzięła Dziekan Wydziału Nauk Społecznych dr hab. prof. uczelni Malina Kaszuba z prelekcją na temat Wydziału, jego roli i promowania zdrowych i etycznych postaw. Tematem przewodnim wydarzenia było zdrowe i racjonalne odżywianie uczniów oraz zaangażowanie ich w problematykę poprzez czynny udział w działaniach prozdrowotnych. Program obejmował przedstawienie teatralne pt. „Na straganie” przygotowane przez studentów II roku kierunku pedagogika zs. opiekuńczo-wychowawcza z terapią pedagogiczną, pod kierunkiem dr Barbary Dobrowolskiej, wykład konwersatoryjny poprowadzony przez dr hab. inż. prof. uczelni Katarzynę Antosik, wzbogacony pokazem multimedialnym, dyskusją tematyczną, wymianą zdań oraz pytaniami kierowanymi do uczestników. Uczniowie mieli też możliwość wzięcia udziału w warsztatach po prelekcyjnych, w ramach których przy wsparciu zespołu studentów kierunku dietetyka zespołowo komponowali piramidę zdrowego żywienia, planowali zdrową dietę oraz menu zdrowego i aktywnego człowieka, a także otrzymali zdrowe przekąski. Spotkanie uwieńczył „Teleturniej wiedzy o zdrowym odżywianiu”, przygotowany i poprowadzony przez studentów III roku kierunku pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna pod kierunkiem dr Sabiny Wieruszewskiej-Duraj i dr Ewy Jówko. Uczniowie mieli szansę nie tylko współzawodniczenia ze sobą, ale również ugruntowania swojej wiedzy. Na ręce uczestników teleturnieju zostały wręczone nagrody dla szkół w postaci gier dydaktycznych.
Ze względu na bardzo duże zainteresowanie szkół udziałem w tego typu wydarzeniach, organizatorzy już dziś zapowiadają cykliczność spotkań o różnorodnej tematyce.